Съюзът на съдиите иска консултации за закона за съдебната власт

Съюзът на съдиите иска консултации за закона за съдебната власт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За консултации с парламентарните групи и достъп до предварителното обсъждане на проектозакона за съдебната власт настояват в отворено писмо от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

При първото гласуване на законопроекта бяха изразени мнения на различни народни представители за начина на упражняване на прекия избор на членовете на ВСС от професионалните квоти, мнозинството за вземане на решения в двете колегии и дали гласуването от страна на членовете им да е явно или тайно. Тези въпроси нямат тясносъсловно за магистратите значение, те са от основно значение преди всичко за българското общество, припомнят от ССБ.

Затова Съюзът на съдиите в България внесе на 22.03.2016 г. в Народното събрание заявление за осигуряване на възможност за присъствие на негови представители в заседанието на Комисията по правни въпроси при разглеждане на законопроекта на второ гласуване.

С писма от 23.03.2016 г. до отделните парламентарни групи ССБ предложи и да бъдат организирани срещи с всяка една от тях в условията на прозрачност, за да бъдат представени и дискутирани техните позиции по законопроекта и експертното становище на професионалната съдийска организация.

Внесените междувременно различни предложения от народни представители за промени в законопроекта преди второто му гласуване допълнително обосновават необходимостта от прозрачен и задълбочен дебат, който, с оглед изключителната му значимост, несъмнено е в интерес на всички български граждани.

 

#съдии #проектозакон #съдебна власт #парламентарни групи #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"