Ахмет Давутоглу: Турция се намира в огнен кръг

Ахмет Давутоглу: Турция се намира в огнен кръг
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„В момента Турция е в средата на огнен пръстен”, заяви турския премиер Давутоглу по време на посещението си в Йорданската столица.

Самоубийствените атентати, извършвани от ПКК и Ислямска държава (ИД), са накарали турските власти да преосмислят своята политика за сигурност както вътре, така и извън страната. ПКК има своите лагери, щаб и обучение в Северен Ирак, докато неговата издънка, Партия Демократичен съюз (PYD) се установява в северна Сирия, а ИД контролира част от територията на Ирак и Сирия.

„Съдбата на Близкия изток е в ръцете на два града - Алепо в Сирия и Мосул в Ирак", посочи Давутоглу. "Ако Алепо попадне в ръцете на ИД или на режима на сирийския президент Башар Асад, това ще означава край на надеждата за Сирия. По същия начин, ако ИД продължи да контролира Мосул, Ирак няма да бъде спокойна страна. Но ако ИД бъде заменена от крайните шиитски групировки, тогава това би означавало, че гражданската война в Ирак никога няма да свърши ", каза Давутоглу. ''"Мосул трябва да бъде освободен от своите граждани. Ето защо ние сме създали военна база в Башика. "

Давутоглу отчита три основни цели за военно присъствие на Турция в региона. "Първата е да съдейства на иракското правителство и народ в усилията им да се спаси Мосул от ИД. Втората е, че зоната за сигурност на Турция започва от линията на Латакия, Алепо, Мосул и на север - Сюлеймания. Всичко, което се извършва в този район, е наша грижа. Третата - това е да се пресече възможността на ПКК да се установи в района северно от Мосул и да се премести в Сирия през Хасеке. Ние не искаме ПКК да се настани там ", обясни той.

"Виждам три основни разлики в борбата ни срещу тероризма сега и в миналото. На първо място, това е невъзможността на Сирия и Ирак да контролират границите си. Втората разлика е, че Турция сега се бори не само срещу ПКК, но и срещу „Ислямска държава”. Третата трудност в борбата срещу тероризма е фактът, че правителството вече води борбата срещу друга организация, която може да проникне в службите за сигурност.'' В тази връзка, Давутоглу посочи организацията на Фетхула Гюлен. "Всички тези терористични организации си осигуряват логистика един на друг.''


#Ахмет Давуоглу #Турция #Йордания #Либия #граница #ПКК #контрол #Сирия #територии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници