Сбогуваме се с Ханс-Дитрих Геншер

Сбогуваме се с Ханс-Дитрих Геншер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, съобщи агенция Франс Прес. Той си отиде на 89 години, заобиколен от семейството му, съобщиха от кабинета му.

В периода 1969 - 1974 г. той е министър на вътрешните работи в правителството на Вили Бранд, а от 1974 до 1992 г. почти непрекъснато е министър на външните работи и вицеканцлер на Федерална република Германия в правителствата на Хелмут Шмит и Хелмут Кол.

Геншер бе дългогодишен председател на Германската свободна демократична партия (1974 - 1985).

Мотото на Геншер беше „отиди при другия” – изслушай, поговори. С тази стратегия той играеше голяма роля на международната сцена. Той използваше дипломатическите си умения, за да бъде добре приет като събеседник, коментира „Дойчев Веле”.

Смятан за един от най-добрите политически лидери на Германия, Геншер оглавяваше Свободната демократическа партия. Той беше външен министър и вицеканцлер между 1974-1992, което го прави най-дългогодишния политик на този пост. През 1989 г., Геншер влезе в заглавията с речта си от балкона на посолството на Западна Германия, когато информира източногерманците, че могат да отпътуват на Запад.

Геншер се оттегля от поста си през 1992 г. През 2013 г. Геншер е сред първите, които се срещна с руския олигарх Михаил Ходорковски, освободен след повече от 10 години зад решетките след помилване от руския президент Владимир Путин. Политикът, роден в германския град Хале през 1927 г., се бореше със здравословни проблеми в продължение на години. Той почина от сърдечна недостатъчност в дома му.


#Германия #Ханс-Дитрих Геншер #външен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници