Стратфор: Путин се страхува от преврат и затова прави лична гвардия

Стратфор: Путин се страхува от преврат и затова прави лична гвардия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия се сдоби с още една служба за сигурност. Във вторник президентът Владимир Путин нареди създаването на руска национална гвардия. Официално, тя ще се бори с тероризма и организираната престъпност и ще поеме работата за контрол на безредиците и спецоперации от вътрешното министерство.

Но това не е просто ново звено за сигурност или опазване на закона – изненадващата новина сигнализира, че администрацията на Путин се притеснява от нестабилност, както в Русия, така и в самия Кремъл.

Путин не е първият руски президент, предложил създаването на национална гвардия. Неговият предшественик Борис Елцин също подхвърли идеята в новогодишното си обръщение през 1991 г. По това време, той беше нов президент със слаба политическа основа и малко лоялност сред службите за сигурност.

След така наречената конституционна криза и провален преврат от руския парламент, Елцин отново спомена идеята. Образуваха се пропарламентарни паравоенни фракции и много от вътрешното министерство минаха на тяхна страна. Руската войска разтакаваше в продължение на два дни, преди в крайна сметка да изпълни заповедите на Елцин да прати войници и танкове срещу сградата на руския парламент. Президентът повече не се довери на войската, което отново повдигна въпроса за национална гвардия.

 

 

 

#Владимир Путин #Русия #Национална гвардия #преврат #Борис Елцин #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници