Парламентът се разбърза с попълването на СЕМ

Парламентът се разбърза с попълването на СЕМ
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Депутатите приеха днес правила за избора на двама представители от парламентарната квота в 5-членния Съвет за електронни медии. Те трябва да заемат местата на Анна Хаджиева, чийто мандат изтече преди повече от година, и на Георги Лозанов, чийто мандат приключи на 1 април, а месец преди това той подаде оставка и отказва да продължи да изпълнява задълженията си до подмяната на състава.

По предложение на Методи Андреев от ГЕРБ номинираните да бъдат проверявани за чисто агентурно минало и резултатите от проверката ще бъде оповестена пред парламента преди избора, за да може депутатите да вземат информирано решение.

Графикът на управляващите е изслушването на кандидатите за медийния регулатор да бъде на 21 април в ресорната комисия по култура и медии, а на 27 април да бъде изборът в пленарна зала. Така в началото на май СЕМ, който предстои да избере генерален директор на БНТ и шеф на БНР, конкурса за който тече в момента, може да бъде в пълен състав. С влизането в сила на решението на парламента ще влезе в сила и указът на президента Росен Плевнелиев отпреди година, с който той назначи от своята квота в СЕМ Бетина Жотева, която в момента е говорител на Министерството на външните работи.

Засега официални заявки за номинации няма, но според медийни публикации ГЕРБ ще се спре на София Владимирова, която беше в СЕМ. Най-голямата група е предложила на партньорите си в управлението - Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, да излъчат обща номинация. Една от версиите е, че сред желаещите за място е шефката на ресорната комисия в парламента Полина Карастоянова.

 

#Народно събрание #депутати #СЕМ #регулатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"