Калфин: Резервът от кадри за туризма са българите, които отиват всяко лято да работят зад граница

Калфин: Резервът от кадри за туризма са българите, които отиват всяко лято да работят зад граница
БГНЕС
A A+ A++ A

Трайното решение на проблема с кадрите за туристическия сектор е да се задържат тук българите, които отиват всяко лято да работят зад граница, каза днес във Варна министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той посочи, че ежегодно 80 хиляди наши сънародници заминават за чужбина и се наемат на сезонна работа, основно в туризма и селското стопанство. Никой не се оплаква от тяхната квалификация, а тук вечно търсим подготвени кадри за лятото, посочи Калфин. Той каза още, че всъщност точно това е резервът за българския туризъм, а не да се търси спасение чрез назначаване на чужденци от страни извън ЕС.

Този сектор има огромна нужда от изпълнителски кадри, а не от ръководни, допълни вицепремиерът. По думите му в това отношение може да помогне много професионалното образование. Той изрази надежда, че догодина, когато започне дуалното обучение, ще бъде въведено такова и за туризма.

Министър Калфин допълни, че през лятото контролът за спазването на трудовото законодателство в сектора ще бъде много сериозен. Той призова работещите в сектора, ако имат оплаквания, да подават сигнали веднага, а не след приключването на сезона.

За въвеждането на еднодневни договори в туризма позицията на вицепремиера беше, че това не е необходимо. Според него по-добрият вариант е въвеждането на временни договори, като се търси вариант те да дават възможност за регистрация в бюрата по труда.

За нивото на безработицата в страната през първото тримесечие на годината вицепремиерът посочи, че то е 9,9 процента. По думите му числото е с 1,2 на сто по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Младежката безработица през първото тримесечие остава висока - малко над 20 на сто.

Източник: БТА

#Калфин #туризма #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници