Съд в Хага отмени наказанието от 50 млрд долара срещу Русия заради ЮКОС

Съд в Хага отмени наказанието от 50 млрд долара срещу Русия заради ЮКОС
БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в Хага отмени решението на по-нисшата съдебна инстанция за изплащането на 50 млрд долара от Русия на бивши акционери на ЮКОС и ги задължи да платят на Русия 55 000 долара разходи по делото.

Решението на Окръжния съд гласи, че всяка от трите компании, представляващи интересите на акционерите на ЮКОС, трябва да плати на Русия по 16 801 евро. Така общата сума, която трябва да се плати на Русия, е 48 000 евро.

През юли 2014 година съд в Хага постанови Русия да изплати 50 млрд долара компенсации в полза на мажоритарните акционери на ЮКОС. Русия оспори решението с довода, че арбитражът не е имал компетенциите да гледа делото.

Петролната компания ЮКОС бе собс на най-богатия навремето руски олигарх Михаил Ходорковски, който излежа близо 11 години присъда (без два месеца) за укриване на данъци и други финансови измами. На Запад смятаха, че съдебния процес срещу Ходорковски като политически, той бе един от критиците на президента Владимир Путин. През 2013 година магнатът бе помилван и оттогава живее в Швейцария.



#съд #Русия #Юкос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници