Георги Лозанов: Финансовият регулатор да не се занимава с медиите, а СЕМ – с банките

Георги Лозанов: Финансовият регулатор да не се занимава с медиите, а СЕМ – с банките
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за финансов надзор (КФН) да не регулира медиите, а Съветът за електронни медии (СЕМ) да не се занимава с банките. За това се обяви дългогодишният председател на СЕМ Георги Лозанов по време на публично обсъждане на доклад с препоръки "Независимост и отговорност на регулаторни и контролни органи", изготвен от Центъра за либерални стратегии.

Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров пък заяви, че гласуванията на всички регулатори трябва да бъдат публични, за да се знае позицията на отделните членове.

Сред препоръките за по-голяма независимост и подобряване на работата на регулаторите са създаването на граждански квоти и въвеждането на обществени съвети и институционален омбудсман, които да противодействат на възможностите за институционален натиск върху тях.

В края на миналата и началото на тази година КФН наложи санкции от общо 160 хил. лв. на "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал") и глоби с 50 хил. лева журналист от врачанското издание "Конкурент нюз" заради статии, публикувани около банковата криза през лятото на 2014 г. И двете глоби бяха отменени от съда.

 

 

#КФН #СЕМ #Георги Лозанов #банки #медии #омбудсман #санкции #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"