Нова рискова група от 1-ви април в доболничната помощ

Нова рискова група от 1-ви април в доболничната помощ
A A+ A++ A

"За първи път от тази година ще бъде въведена оценка на сърдечносъдовия риск при хората над 18 години, а обособяването на новата група ще води и до диспансерното и наблюдение", обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" в НЗОК, цитирана от БГНЕС.

Оценката на сърдечносъдовия риск ще се прави при мъжете на 40-46 години, при жени на 50 и при двата пола над 65 години. Оценката ще се формира на база пет критерия - пол, възраст, повишено кръвно налягане, тютюнопушене и общ холестерол. Ако рискът се оценява на 5 или повече процента, пациентът се включва в рискова група и се проследява диспансерно.

Данните от оценката на сърдечносъдовия риск ще бъдат вписани в Карта за профилактика, която ще е на разположение на общо практикуващия лекар. Що става дума за вече установени сърдечно-съдово болни пациенти, при тях се въвежда изследване на LDL холестерол и триглицериди.

При диспансерното наблюдение на лицата със сърдечно-съдови заболявания досега се определяха само триглицеридите и добрия холестерол, от тази година се проследява и лошия холестерол.

Има новости и в друго едно тежко социалнозначимо заболяване - диабета. При децата с инсулинозависим захарен диабет ще се проследява четирикратно в годината, на всеки три месеца, гликираният хемоглобин, а два пъти годишно ще се прави кръвно-захарен профил. При влошено обективно състояние и лош гликемичен контрол, може да се направи още два пъти. При възрастните със захарен диабет изследването на гликирания хемоглобин става два пъти годишно задължително. Така на всеки шест месеца и пациентът, и лекуващият го лекар ще знаят какво е неговото състояние. Ако се наложи, изследването ще се прави още два пъти.

От 1 април тази година в списъка на заболяванията, които подлежат на диспансерно наблюдение при децата се включват вродените сърдечносъдови аномалии, а при възрастните - ревматичните болести.

При денталните услуги д-р Йорданова обеща трета дейност за възрастните от септември, ако финансите разрешат. При децата дейностите си остават четири, но това е общоприетата европейска практика, каза тя.

Новости има и при контрола на средствата, вече са възможни т. нар. "внезапни проверки". Като пример бе посочен истински случай от последните дни, когато пациент звъни от болница в касата и съобщава, че на другите легла няма пациенти, а се " въртят" някакви лични карти. Извършена е проверка още докато е в ход медицинската услуга. Друг тип нова проверка е "кръстосаната" - по нареждане на НЗОК, експерти от една регионална здравна каса могат да проверяват сигнали в територията на друга.

#НЗОК #болници #доболнична помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници