Ситуацията в Либия изисква нови мерки за сигурност от страна на ЕС

Ситуацията в Либия изисква нови мерки за сигурност от страна на ЕС
A A+ A++ A

Сериозната ситуация в Либия изисква нови мерки от страна на Европейския съюз за регулиране на потока от мигранти, заяви днес френският вътрешен министър Бернар Казньов в Люксембург на среща на съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС.

"Франция изрази на заседанието голямата си загриженост от ситуацията в Либия и от последствията, които тя може да има за миграционните потоци, предвид случилата се неотдавна трагедия в Средиземно море. Необходимо е да се приемат нови инициативи, които да бъдат напълно конкретни", подчерта Казньов. Той отбеляза, че трябва да се води борба с международните престъпни групировки, които вземат големи суми от бежанците, за да качат всички, включително децата, на ненадеждни плавателни съдове.

Казньов подчерта, че е необходимо да се създаде система, при която бежанците ще се обръщат към държавните структури, вместо да са принудени да се занимават с престъпници. "Трябва да се възползваме от преразглеждането на параметрите на европейската операция "София", за да се разширят възможностите й за намеса в ситуацията с цел спасяването на хора", заяви той.

Френският вътрешен министър добави, че лично той и редица негови колеги от други страни членки на ЕС са подкрепили на заседанието приемането на нови инициативи "още в близките часове, за да се окаже необходимата помощ на правителството на националното единство в Либия". Целта ще бъде северноафриканската държава да се сдобие със собствени сили за сигурност и да се подобри общото ниво на сигурността, както и да се попречи на дейността на престъпните организации.

#Либия #мигранти #ЕС #Бернар Казньов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино