Франция и Германия предлагат нова "аварийна спирачка" на безвизовия режим за Турция

Франция и Германия предлагат нова "аварийна спирачка" на безвизовия режим за Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Франция и Германия искат да вкарат „аварийна спирачка” в бъдещи безвизови споразумения със страни извън ЕС като Турция, гласи информация на изданието „Политико”.

Въвеждането на по-свободен визов режим за турски граждани е част от споразумението ЕС-Турция за ограничаване на миграционния поток към Стария континент. Южната ни съседка се съгласи да затегне контрола върху нелегалния трафик на хора и постепенно да приеме нелегалните мигранти по гръцките острови. От своя страна Европа се съгласи да приема регистрирани сирийски бежанци директно от Турция, а наред с това да ускори либерализацията на визовия режим за турски граждани, както и преговорите за членство на страната в ЕС.

В началото на следващия месец Европейската комисия трябва да обсъди промените във визовото пътуване, като Турция заплаши, че ако Брюксел не изпълни своята част от миграционното споразумение, Анкара ще прекрати изпълнението му.

След като ЕК отправи съответното предложение, то ще трябва да бъде одобрено от депутатите в Европейския парламент.

Предвидените от Берлин и Париж мерки за „аварийна спирачка” на безвизовите пътувания ще влязат в сила ако (например) прекалено много турци или грузинци, чиято страна също води подобни преговори с ЕС, решат да влязат в съюза.

Предпазният „механизъм за прекратяване на безвизовото пътуване” е част от общо предложение на Германия и Франция от 27 април, видяно от „Политико”. В него се изтъква, че „сегашните миграционни и бежански тенденции правят необходим ефективен механизъм за прекратяване на визовата либерализация”, гласи документът.

Предложението цели да неутрализира вътрешноевропейските критики срещу либерализацията на режима за пътуване на турци.

„Аварийната спирачка” ще се задейства в три случая. Първият е „значително увеличаване” на броя хора, които „нелегално пребивават в страна-членка” на ЕС. Визират се хората, които пристигат като туристи, но не си тръгват. Вторият е повишаване на броя на търсещите убежище в страните, а третият е прекалено голям брой „отказани молби за реадмисия” на граждани на третите страни.

Тези обстоятелства ще задействат „прозрачна процедура за ограничаване на безвизовия режим за граждани на трети страни”, ако те вече „не отговарят на специфични критерии”. Целта е турското правителство постоянно да изпълнява условията на ЕС.

Целта е новата процедура да бъде по-бърза от сегашната съществуваща за суспендиране на безвизовия режим, която отнема поне 9 месеца.

От ЕК се очаква да следи ситуацията и да праща „редовни и чести” доклади, в които „да обръща внимание на увеличението в престъпността, ефективността на мерките срещу корупцията, организираната престъпност, измамите с документи, нелегалната миграция и цялостното качество на съдействието в реадмисията на нередовни мигранти”.

Във френско-германското предложение още се предлага всяка страна-членка да може да алармира за възникнала ситуация и да задейства спиране на безвизовия режим.



#Франция #Германия #турски граждани #безвизов режим #миграционен натиск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници