Благодатният огън успешно пристигна в София

Благодатният огън успешно пристигна в София
A A+ A++ A

Делегацията, водена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, донесе Благодатния огън от Божи гроб. Самолетът кацна в 19.58 ч. на правителствения ВИП на летище София.

С четири специални огнеупорни фенера благодатта от Ерусалим вече е в България. Пламъкът символизира Възкресението Христово. Появата му в навечерието на Великден с молитвите на Патриарха, духовенството и хиляди вярващи се нарича " Чудо но слизането на Благодатния огън". Делегацията водена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския Митрополит, бе посрещната от духовници и граждани.

"Христос Воскресе! Благодарим на Бога, че и тази година имахме възможността да посетим светия град Йерусалим, където да станем свидетели на това многовековно чудо - слизането на Благодатния огън над гроба Господен. Огън, който беше взет от всички църковни делегации, които бяха там, вече е в София, откъдето ще бъде разнесен по всички краища на България, за да могат повече вярващи православни християни да го вземат, да го занесат в своите домове за освещение и за радост, да изпълни душите им и сърцата им с въскресенската радост и светлина", заяви Григорий.

"Усещането да държиш в ръка частица от това чудо е неописуемо", споделиха граждани.

"Аз бях на Божи гроб по време на цялата церемония. Чакахме 5 часа. Самото изживяване трябва да се изпита. Голямо е усещането. От Стара Загора е групата. Дошли сме, за да пренесем огъня към Зографския манастир в Атон. Надяваме се утре да бъде там", каза Григорий.

На летището духовници от цялата страна взеха от Благодатния огън, за да го разнесат до всички църкви. Интересна е и мисията на групата българи, която ще пренесе пламъка до манастира в Света гора.

От десетина години доброволци от Стара Загора помагат на българския манастир в Света гора. Чистят, подготвят манастира за големите празници. През последните 10 дни единайсет души бяха там, за да позготвят манастира за великденските празници. Те от години са спечелили доверието на монасите в манастира, които им поверяват задачата да занесат Благодатния огън от летище София в Света гора. Монасите ще чакат, за да може утре да започне обедната великденска служба с огъня от тук.

Благодатният огън ще бъде пренесен от летището в параклиса на Синодалната палата в София. Малко преди полунощ той ще бъде изнесен от там и ще бъде предаден на Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит за вечерното богослужение в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски".

Преосвещенство Браницки епископ Григорий

#София #Божи гроб #Григорий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници