Миков: Курсът е един – предсрочни парламентарни избори

Миков: Курсът е един – предсрочни парламентарни избори
БГНЕС
A A+ A++ A

Курсът е един - предсрочни парламентарни избори, на които нашата алтернатива трябва да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в политическия си доклад на заседанието на 49-ия Конгрес на партията. "Време за това е дошло, а нашата алтернатива става все по-ясна", посочи той.

Миков отбеляза, че БСП трябва да продължи да се утвърждава като център, около който се консолидират левите и демократични сили в България. БСП трябва да продължи да се утвърждава като опозиционна алтернатива на управляващата десница, заяви той.

Михаил Миков посочи, че днес БСП трябва да даде ясна заявка за управлението на страната, като продължи да печели доверие, не отстъпва от принципите си и от политическите си позиции.

Лидерът на БСП отбеляза, че трябва да се спрат вътрешнопартийните боричкания и неполитическите зависимости и социалистите трябва да излязат по-единни от конгреса. Той посочи, че президентските избори ще покажат в каква степен доверието към партията се връща.

Миков посочи, че БСП трябва да подходи с огромна отговорност към издигането на кандидатпрезидентска двойка и да не допуска подобни важни теми да се натрапват от външни фактори. Днес на България повече от всякога е нужен президент родолюбец и патриот, глава на нацията, който гарантира нейната независимост, пази Конституцията и приема социалната държава като абсолютен императив, смята той.

Противопоставяме се на подхода България да е покорен изпълнител на чужди решения без да държим сметка за нашия интерес, заяви лидерът на БСП. Социалистите настояват за отмяна на санкциите срещу Русия, приемане на България в Шенген, спиране на приема на бежанци без необходимата европейска солидарност. Недопустимо е примирението, с което правителството прие споразумението между ЕС и Турция, без да защитим нашите интереси, заяви Миков. Според него България трябва да възстанови мястото си на стабилизиращ фактор на Балканите, на основен източник на мир и разбирателство.

Има спешна нужда от друг обществен ред - наред с дясното има нужда от ляво, каза Миков. Според него БСП не е изгубила идейния си характер и ще има влияние и след прехода, но само ако запази този характер. Няма ново ляво, грешно е да се търси такова, каза Миков. "Недопустимо е да се правят политически съюзи, заради участие в управлението на всяка цена", заяви още той. Трябва да сложим край на вътрешно-партийните боричкания, подобен род ефектни способи за личностно изтъкване, според Миков отвращават хората, които са извън партията.

„Прекратяването на неполитическите зависимости също носи доверие. Тези зависимости нанасят поражения върху лявата политика и тя страда много повече от дясната, защото зад тях надничат частни и бизнес интереси. На някои места БСП се използва като търговска марка за прокарването на такива интереси. Крайно време е това да спре. Ние се противопоставяме на този процес и ще продължим да предприемаме всичко необходимо за ограничаването и премахването”, каза той.

На днешната България повече от всякога е нужен президент родолюбец и патриот. Такъв, който приема социалната държава като абсолютен императив, заяви още Миков.

Източник: БТА

#Миков #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници