Учени създадоха ''изкуствена кожа'' за борба със застаряването

Учени създадоха ''изкуствена кожа'' за борба със застаряването
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Учени от Масачузетския технологичен институт (МТИ), заедно със свои колеги, създадоха нов материал, който може да защитава, заздравява и опъва кожата. Според неговите автори в последствие той може да бъде използван и при лечение на кожни болести като екзема или различни видове дерматити.

Новият материал представлява полимер на базата на силикона, който се поставя върху исканата област като тънък филм, притежаващ еластичните и двигателни свойства на младежката кожа, посочват в съобщение от института.

При тестове с хора изследователите са установили, че материалът може да промени формата на торбичките под очите, както и да увеличи хидратацията на кожата. Тази „втора кожа“ също така може да бъде адаптирана за осигуряване на дълготрайна ултравиолетова защита, допълват учените.

„Това е невидим слой, който може да осигури защита, козметично подобрение или приемане на даден медикамент върху мястото, на което е поставен“, посочва Даниел Андерсон, професор към Департамента за химическо инженерство в МТИ.

Преди да се спрат на най-подходящия материал, учените са разгледали над 100 различни полимера, всички от които съдържат химична структура, известна като силоксан – верига от редуващи се силиконови и кислородни атоми. След това тези полимери са обединени лабораторно в различни комбинации, известни като кръстосан полимерен слой. Учените са изследвали възможните комбинации в търсене на тази, която най-добре отговаря на вида, силата и еластичността на здравата кожа. 

#МТИ #хидратация #МТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници