Тадич срещу Николич на балотаж в Сърбия

Тадич срещу Николич на балотаж в Сърбия
26,8% от избирателите гласуваха за действащия президент Борис Тадич (вляво), а 25,6% подкрепиха Томислав Николич (вдясно). Снимка: doznajemo.com
A A+ A++ A

Проевропеецът Борис Тадич и националистът Томислав Николич ще се състезават на втория тур на президентския вот в Сърбия на 20 май.

За действащия президент Борис Тадич гласуваха 26,8% от избирателите, а за опонента му Томислав Николич – 25,6%, според резултатите на независимата агенция за контрол на вота CESID, цитирана от БГНЕС.

Въпреки малкото изоставане на лидера в надпреварата за поста на държавен глава, Партията на прогреса на Николич получи 24,7% от гласовете на парламентарните избори в неделя, макар и без да получи абсолютно мнозинство.

Коалицията около Демократичната партия на Борис Тадич събра 23,2%, а на трето място с 16,6% е Социалистическата партия на сегашния министър на вътрешните работи Ивица Дачич.

Подобно на положението в предишните избори през 2008 г., Ивица Дачич, който за 4 години удвои резултата на своята партия, ще играе роля на балансьор.

Според анализатори партията на вътрешния министър вероятно отново ще подкрепи партията на Борис Тадич при сформирането на правителството, ако действащият президент спечели президентския балотаж.

„Ние още не знаем кой ще е следващият президент, но се знае кой ще е следващият премиер“, заяви след оповестяването на резултатите Ивица Дачич, имайки предвид самия себе си. Той уточни, че първата партия, с която ще преговаря за сформирането на кабинета, ще е формацията около Демократичната партия на Борис Тадич.

ЦИК трябва да оповести окончателните данни най-късно до четвъртък.

„Убеден съм, че ще спечеля втория тур. Ние бързо ще поведем Сърбия към европейската интеграция“, заяви Борис Тадич, според когото „новото правителство ще бъде определено след резултата от президентския вот“.

След като изрази увереност в своята собствена победа, Томислав Николич увери, че иска „да започне още утре консултации за сформиране на правителство“ около неговата партия.

Някогашният съюзник на силния човек на Сърбия Слободан Милошевич се превърна в проевропеец, след като дълго време оспорваше такава опция за страната, и осребри растящото недоволство на населението, ударено от икономическата криза.

За първи път след разпадането на Югославия в началото на 90-те години икономиката беше доминираща тема в предизборните дебати, което е доказателство за всеобщото безпокойство в страната, чиято икономика вероятно ще е в стагнация тази година с рекордна безработица от 24%.

По време на кампанията Борис Тадич, който доведе политически и икономически изолираната през 90-те години Сърбия пред прага на Европейския съюз, призова съотечествениците си да решат дали искат „да продължат промените и развитието“, като му поверят нов и последен 5-годишен президентски мандат.

Провъзгласената през 2008 г. независимост на Косово, която Белград продължава да не признава, беше изместена на втори план, макар навремето да беше централна тема в предизборните кампании.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино