Нови сътресения във властта - ще мине ли закона за борба с корупцията ''Кунева''?

Нови сътресения във властта - ще мине ли закона за борба с корупцията ''Кунева''?
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Днес в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика е насрочено първото четене на преработения законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, известен като законът “Кунева”, който правителството прие преди месец, предаде БГНЕС.

Първоначалният вариант на законопроекта бе отхвърлен вече веднъж в пленарна зала през есента на 2015 г. Приемането на т.нар. “антикорупционен закон” може да се разглежда като пореден тест пред стабилността на управлението. Неведнъж от партията на вицепремиера Меглена Кунева са декларирали, че повторен отказ на парламентарното мнозинство да подкрепи антикорупционното законодателство ще доведе до оттеглянето на ДБГ от властта.

Законът за проверка на имуществото на властимащите има подкрепата на част от депутатите от Реформаторския блок, както и от групата на ГЕРБ. Лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов многократно са изразявали несъгласие с лансираните от Кунева идеи.

Председател на антикорупционната комисия е депутат именно от Патриотичния фронт. Това е Валентин Иванов, който в предишен състав на Народното събрание бе депутат от “Атака”. Липсата на сигурно мнозинство в навечерието на разглеждането на законопроекта на Кунева от ресорната комисия, а и от Правната комисия, може да доведе до бламирането му още преди влизането в пленарна зала.

А ако при гласуването в пленарната зала бъдат всички 240 депутати, то тогава управляващите трябва да намерят минимум 121 депутатски гласа, което би било трудно възможно, ако от Патриотичния фронт продължат да бойкотират текстовете. Особено критично становище по адрес на проекта на вицепремиера Меглена Кунева бе изразено и от Върховния касационен съд.


#Меглена Кунева #закон #четене #разглеждане #Правната комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници