Samsung са продали най-много смартфони в Китай през първото тримесечие

Samsung са продали най-много смартфони в Китай през първото тримесечие
A A+ A++ A

Агенция Canalys публикува данните си за пазара на смартфони през първите три месеца на годината. Според агенцията продажбите на умни телефони в началото на 2012 г. са се увеличили с 45% на годишна база, като през тримесечието са били продадени общо 146 милиона броя. Разбира се, интересни са спецификите на различните пазари, които допринасят за формирането на тези продажби. В САЩ продажбите на смартфони са нараснали с 5% спрямо същия период преди една година, докато в Азия увеличението е с цели 81%. Продажбите в Китай пък са скочили двойно и за първи път са задминали броя продадени смартфони в САЩ. В източната страна са били реализирани 22% от продаденитe смартфони през първото тримесечие, докато продажбите на САЩ формират "едва" 16% от тази цифра.

Освен това в първите 10 страни по продажби на смартфони в момента има 5, които са от Азиатско-Тихоокеанския регион. Според анализаторите на агенцията продажбите на смартфони в Китай са се увеличили заради китайската Нова година и премиерата на iPhone в страната, който вече е на второ място при смартфоните с 19%. Samsung са с най-голям пазарен дял в Китай за първото тримесечие на годината - 22%. Nokia, която доскоро беше начело на много пазари, е загубила позиции и в Китай, като компанията вече се нарежда на трето място по пазарно присъствие, но агенцията смята, че премиерата на моделите Lumia в мрежите на два местни оператора ще помогне за подобряване на положението й.

Веднага след челната тройка пък са местните компании ZTE, Huawei и Lenovo, които също спечелиха добри позиции благодарение на евтините си устройства с Android, но имат амбиции през тази година да избягат от реномето си на производител на бюджетни модели и да преминат към тези от висок клас. И докато сме на темата за Android, трябва да споменем, че две трети от продадените в Китай телефони в началото на 2012 г. работят с платформата на Google, а над една четвърт от продадените телефони с Android по света са реализирани в Китай.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино