Туристическият бранш иска внос на кадри от Украйна и Молдова

Туристическият бранш иска внос на кадри от Украйна и Молдова
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Бизнесът иска да внася кадри от Украйна и Молдова за нуждите на туризма. Това стана ясно по време на първото заседание на Междуведомствения съвет за кадри в туризма, в което участие взеха министърът на туризма Николина Ангелкова и заместничката й Ирена Георгиева.

”Бизнесът се задъхва от липса на кадри и се обръща към трети страни извън ЕС, който да подпомогнат набирането на кадри за летния сезон. Предполага се, че това са подготвени кадри. Този въпрос е поставян на Министерство на труда и социалната политика, но този проблем е и визов, въпросът е и от компетентността на Министерство на външните работи”, каза Георгиева.

Според министър Ангелкова обаче това не е трайно решение на проблема с недостига на кадри в туризма. Тя изрази мнение, че не всички кадри трябва задължително да имат висше образование, а да са подготвени.

”В други страни има квалификационни центрове, които за между 3 месеца и година кадрите се квалифицарат. Имаме подписани споразумения с Италия, Испания и Португалия в тази, от който може да почерпим опит”, каза министърът. Според нея заетите трябва да се пренасочват от летния сезон към зимния.

”Проблемите са много, натрупани с годините и една от важните в чисто организационен план задачи на съвета е да структуриране правилно дейността му. Появиха се няколко предложения как да обособим дейността на съвета, очевидно ще бъде в тематични области и сфери, даде се интересно предложение да го структурираме като в Европейската туристическа комисия, там е вече по вид професии в туризма. Ще изчакаме предложенията до 10-ти юни, за да видим този разнороден по състав и не малоброен съвет как да разделим на тематични групи, за да можем да стигаме по-бързо до конкретни предложения”, обобщи след заседанието министър Георгиева.

 

#Николина Ангелкова #туризъм #кадри #внос #Украйна #Молдова #сезон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »