Родители на деца с увреждания излизат на протест в Бургас

Родители на деца с увреждания излизат на протест в Бургас
A A+ A++ A

Родители на деца с увреждания излизат на протест днес в Бургас, заради намалените часове по програмата за личен асистент. Те ще отказват да подпишат новите договори, ако часовете за отглеждане на техните деца не бъдат възстановени, поне по шест на ден.

Това е подигравка с нас, коментира една от организаторките на протеста Недялка Гръкова, която се грижи за дъщеря си, болна от ДЦП.

Отпуснати са часове за лична помощ на деца и лица с увреждания между 10 и 40 часа месечно. Това означава, че ще има хора на два часа. Не знам как ги разпределят, може би на 30 минути.

От новия вариант на програмата страдат и хората с увреждания. При Грета Аспарухова личният асистент пада от 7 на 4 часа дневно:

Има опция към тази програма да имаш личен асистент, след това да има друг човек, който да идва да ти пазарува или чисти, което е пълна глупост. То затова е личен асистент - да те обслужва, да ти пазарува. В този смисъл ти трябва да дадеш ключ на още един човек, който не познаваш и на когото нямаш доверие.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова каза в Бургас, че има възможност да бъде насочен допълнителен ресурс по програмата:

Сега сме насочили тази програма изцяло към местните власти. Считаме, че ще бъдем до голяма степен полезни на общините и ще ги подпомогнем там, където трябва, и допълнителен ресурс или да се да се доорганизират дейностите по тази програма.

Протестът ще се проведе днес от 11 часа пред сградата на Община Бургас. Родителите ще настояват да бъдат назначени постоянно, а не само по време на програми.

#родител #деца #дете #протест #увреждания #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници