МФ: Близо 2,7 млрд. лева ще е фискалният излишък към края на май

МФ: Близо 2,7 млрд. лева ще е фискалният излишък към края на май
БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 2,7 млрд. лева е очакваният фискален излишък към края на май по консолидираната фискална програма. Това показват предварителните данни и оценки на на Министерството на финансите.

Ведомството очаква салдото по консолидираната фискална програма /КФП/към 31-ви май да бъде положително и в размер на 2,683 млрд. лева (около 3,0% от прогнозния БВП на страната). За сравнение, през същите пет месеца на предходната година беше отчетен излишък по КФП в размер на 1,0911 млрд. лева  (1,3% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 1,7 процентни пункта.

Според Министерството на финансите салдото на КФП на месечна база през май отново е положително, което се дължи на по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година. Следва обаче да се има предвид, че върху текущия размер на бюджетното салдо оказва влияние и изместването на част от планираните разходи за следващи периоди.

Държавните приходи и помощи по КФП към края на май 2016 година се очаква да бъдат в размер на 14,8324 млрд. лева (или 44,9% от годишния разчет), като спрямо края на май 2015 година се отбелязва ръст от 1,0138 млрд. лева. Това повишение се дължи главно на по-високите приходи (данъчни и неданъчни), които нарастват с 1,2469 млрд. лева, докато постъпленията от помощи (възстановени средства от Европейската комисия) намаляват с 233,1 млн. лева, посочва Министерството на финансовите.

В същото време разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на май са в размер на 12,1494 млрд. лева, което представлява 34,9% от годишния разчет. За сравнение държавните разходи през същия период на миналата година бяха в размер на 12,7275 млрд. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31-ви май тази година от централния бюджет, възлиза на 356,6 млн. лева, което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

 

#приходи #разходите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници