Блатата и тресавищата постепенно чезнат

Блатата и тресавищата постепенно чезнат
Блатата, тресавищата и лагуните обхващат по-малко от 5% от сушата на планетата, но играят важна роля за човешката дейност, биоразнообразието, климата и кръговрата на водата. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Блатата и тресавищата в света са намалили площта си с 6% за 15 години, т.е. площта им е намаляла с 330 хил. кв. км, сочат резултатите от проучване, извършено от учени от Френския национален център за научни изследвания.

Блатата, тресавищата и лагуните обхващат по-малко от 5% от сушата на планетата, но играят важна роля за човешката дейност, биоразнообразието, климата и кръговрата на водата, се отбелязва в комюнике на центъра, цитирано от bTV.

Всъщност тези зони, които произвеждат една трета от метана в атмосферата – един от основните парникови газове, влияят върху вливането на сладка вода от континентите в морето и променят местния климат, увеличавайки изпаренията.

Учените за пръв път картографирали тези т.нар. „блатни“ зони между 1993 и 2007 г., като комбинирали и анализирали резултати от спътникови наблюдения.

Така констатирали, че площта на въпросните зони варира през годината и от една година на друга, като промяната е голяма по време на феномена „Ел Ниньо“.

Учените заключили, че площта на зоните с блата и тресавища е намаляла с 6% за 15 години, най-вече в районите с тропически и субтропически климат.

Освен това намаляването е най-голямо там, където е регистрирано най-голямо увеличаване на населението.

#Ел Ниньо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници