Комисията по отбрана одобри доклада за състоянието на националната сигурност

Комисията по отбрана одобри доклада за състоянието на националната сигурност
Парламентарната комисия по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г. / БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г. „За“ гласуваха 13 от депутатите, а 3 - от БСП, бяха против, предаде БГНЕС. Атанас Зафиров в личното си становище каза, че няма да го подкрепи и посочи, че аргументи има достатъчно в тази посока.

„На мен в крайна сметка не ми става ясно и какво ни казвате с този доклад, тези констатации до какво водят или сме на принципа, че споделената вина е половин вина. Аз смятам, че е малко цинично днес точно ние да обсъждаме доклад за състоянието на националната сигурност, в който има констатации, че се подобрявала обстановката по отношение на престъпността и там бележим големи успехи на фона на събитията от снощи, когато стана ясно за всички, че държавата е абдикирала от част от своите функции. Вчера буквално стана ясно, че държавата е абдикирала, след като въоръжени групи могат да се стрелят на спокойствие пред очите на стотици хора и това нещо се е готвело, не е станало спонтанно и днес управлението се опитва да ни забълбука, че това е било някакъв си битов инцидент “, каза той.

В проекта е отразена нарастващата роля на въоръжените сили в борбата с новите рискове и заплахи, произтичащи от променената среда за сигурност, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. „Длъжен съм да подчертая, че българските въоръжени сили успешно изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“, каза той и предложи проектът да бъде подкрепен.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов заяви, че лично той ще го подкрепи, но отправи и редица препоръки, сред които и тази, че трябва да се дадат заключения за нивото на националната сигурност, която се определя от защитата на жизненоважни интерес на българските граждани. Трябва да дадем по-категорични отговори на какво ниво е бедността – предоляхме ли бедността, на какво ниво е престъпността. Тук в доклада се прави оптимистичен извод, че борбата с престъпността върви по линията на полицията, на гражданските структури за нейното неутрализиране“, посочи той. По миграционните процеси той посочи, че може би трябва да се развие доклада като кажат: гледайте внимателно Турция. “Ако Турция не изпълни изискванията на ЕС, България по проблема националната сигурност ще изпадне в тежка ситуация”, каза Михов.

Той подчерта, че изреждането на проблематиката по отношение на целите за съвместимост не дава визия какво ще правим напред. Михов припомни, че всички знаем, че България е поела ангажимент да изгради способности по 55 цели и да подготви 50 формирования. Целите за способностите са изисквания на Алианса за въоръжени сили и отбранителни способности, които страната ни трябва да предостави за нуждите на колективната отбрана, като краткосрочния планиращ хоризонт е до 2019 г., а средносрочният е до 2028 г. „Но тук са нужни освен тези пари, които гласува за превъоръжаване и модернизация, са нужни почти толкова милиарди и за тези цели“, каза Михов.

В доклада се посочва, че „през 2015 г. не постъпи категорично потвърдена информация за участие на български граждани в бойни действия на страната на терористични организации. Българските специални служби са ангажирани с проверката на всички сигнали с подобен характер“. Христо Гаджев от ГЕРБ, който посочи тази констатация каза, че е хубаво да се обърне внимание и на български граждани, които доброволно участват в пара военни формирования на страната на чужди армии.

Депутатът от ДПС Янко Янков, който е и зам.-председател на комисията по отбрана. Посочи, че тяхната парламентарна комисия ще подкрепи доклада за състоянието на националната сигурност и се надяват всичко, което е в информационно-аналитичната му част да генерира политики, които да могат да неутрализират и предотвратяват – много е важна превантивната дейност на сектора за сигурност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници