Стратегически – планират се 765 млн. лв. за наука до 2025-та. Практически – източниците са ясни, но няма гаранции, че парите ще дойдат

Стратегически – планират се 765 млн. лв. за наука до 2025-та. Практически – източниците са ясни, но няма гаранции, че парите ще дойдат
БГНЕС
A A+ A++ A

Предстои да се осигурят и да бъдат разпределени 765 млн. лв. за наука. Това става ясно от проекта на Национална стратегия за развитие на научните изследвания, чиито четири съставляващи документа бяха публикувани в четвъртък на Портала за обществени консултации.

Стратегията, която се очаква правителството да гласува в края на юни, дава визията на кабинета за развитието на научната сфера до 2015 година. Документът обхваща усвояването на всички финансови средства за развитие на образованието и научните изследвания от европейските фондове и държавния бюджет в следващите десет години. Автор на стратегията е ведомството на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева. “По-добра наука за по-добра България” е слогана на Стратегията за развитието на науката и образованието до края на 2025 г.

Добрата новина е, че ако бъде приложена в пълна степен, то към 2020 г. страната ни трябва да отделя 1,5% за образование и наука. Крайната цел е през 2025 г. този показател да достигне 2%.

Има и не толкова добра новина – документът изглежда твърде общ и с твърде много „ако“ - условия, от които ще зависи както осигуряването, така и разпределянето на парите. На първо място не е ясно как точно се е стигнало до тази цифра. Второ, как ще бъде гарантирано осигуряването им.

Общо 764, 92 млн. лева са парите, които ще бъдат инвестирани в образование и наука до 2025 г. 58% от тях или почти 441 млн. лв. трябва да дойдат от европейската програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Буквално преди дни обаче стана ясно, че усвояемостта по новата оперативна програма към момента възлиза едва на 0,09%.

От документа за разпределение на средствата става ясно, че България няма сериозни амбиции да кандидатства с проекти по европейската програма за наука и иновации “Хоризонт 2020”. Страната ни се надява да получи едва 28 млн. лв. от бюджета на “Хоризонт 2020”, който възлиза на 80 млрд. евро.

215 млн. лв. или 33% от парите за образование и наука за следващите десет години ще се осигуряват от държавния бюджет.

Почти 696 млн. лв. от парите ще отидат по направлението “Концентриране на научната инфраструктура и изследователският капацитет в значими за икономиката направления и синергията между тях”.

Фонд “Научни изследвания”, който се финансира също от хазната, за следващите десет години ще има бюджет от 26 млн. лв. 18,7 млн. лв. от бюджета на европейската оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност” също ще отидат в научни и образователни проекти.

От проекта за Стратегия става ясно още, че държавата планира да задели 5 млн. лв. за ранно пенсиониране на българските учени. Това се прави с цел “промяна на възрастовия профил на учените-изследователи”. Изпълнението на мярката трябва да е осъществена до 2020 година.

Проблемът е, че научната и образователната общност ще има само две седмици, при това в разгара на сесията и кандидат-студентската кампания, за да изрази мнението си за разпределянето на парите за наука и образование до 2025 г.

#МОН #финансови средства #държавен бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"