Боряна Пенчева: Със своята стабилност България ще привлича повече инвеститори

Боряна Пенчева: Със своята стабилност България ще привлича повече инвеститори
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В условията на несигурност в Европа България със своята финансова стабилност ще привлича все повече вниманието на инвеститорите от региона, заяви Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите, на Международната конференция за инвестиции Bulgaria: Business Up.

„Усилията на правителството, гражданите и бизнеса дават резултат“, обобщи Боряна Пенчева позицията на България, която е на шесто място по най-нисък бюджетен дефицит в Европа с 2,1% и на второ място по дълг след Естония с 16,2%.

На фона на прогнозите за нулев растеж в Европейския съюз на 27-те и -0,3% за еврозоната, със своя прогнозен растеж от 1,1% България  е сред водещите страни в Европа, допълни още Боряна Пенчева, според която днешната финансовата стабилност е предпоставка за стабилен растеж.

Зам.-министърът на финансите цитира заключението на Международния валутен фонд, чиято мисия в България приключи в четвъртък.

Според финансовата институция решителните политики и силните буфери са осигурили на България устойчивост в кризата.

Освен това банковата система на България не е била капитализирана от държавата и все още има високи показатели за ликвидност.

Боряна Пенчева допълни още, че през първите три месеца на 2012 г. приходите превишават разходите с  400 млн. лв.

Освен това делът на българската икономика в световния стокообмен през 2011 г. е 0,49% и бележи сериозен ръст от 2009 г., когато показателят е бил 0,1%.

„В начало на 2012 г. отчетохме  спад на износа, но през втора половина на годината ще го преодолеем. Стремим се към разширена и ускорена диверсификация с Близкия и Далечния Изток и Латинска Америка, за да използваме предимството си на стабилна страна“, посочи още Боряна Пенчева.

Тя подчерта, че България има най-ниските корпоративни и подоходни данъци, а Министерството на финансите не предвижда увеличение на ставките:

„Единственото увеличение ще бъде при акцизите, но с него няма да гоним фискален ефект, а само ще хармонизираме стойностите, какъвто е ангажиментът на България по договора с ЕС“.

Боряна Пенчева каза още, че Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция  „Митници“ въвеждат  електронни услуги и засилват контрола за превенция на нелегалния трафик в подкрепа на „светлия“ бизнес.

„Въпреки че през годините на кризата има сумарно намаляване на инвестициите с 40%, 2012 г. ще е различна“, прогнозира Боряна Пенчева.

По думите й усвояването на европейските фондове, изпълнението на европейските проекти и партньорството на правителството на България с международните финансови институции са ключови фактори за насърчаване на инвестициите и преодоляване на кризата.

Целта на Bulgaria: Business Up е да представи на международната бизнес общност благоприятния инвестиционен климат в България, както и разнообразието от възможности за успешен и устойчив бизнес, и да предложи най-добрите практики на водещите чуждестранни инвеститори в страната.

Организатори на конференцията са най-голямата българска англоезична медия – Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език – Novinite.bg, с подкрепата на българската държава в лицето на Българската агенция за инвестиции, официален партньор на Bulgaria: Business UP.

Bulgaria: Business UP се радва на засилен медиен интерес и дава възможност на участниците в нея да достигнат до влиятелна аудитория от международни експерти, дипломати и хора от бизнеса от България и света.

#инвестиции #Боряна Пенчева #Bulgaria: Business Up #зам.-министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници