Спорът за парите от ЕК за селските райони продължава с нов сюжет

Спорът за парите от ЕК за селските райони продължава с нов сюжет
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

С нов сюжет за 1 млрд. лв. в спора дали има спрени пари по програмата за селските райони се включи Зинаида Златанова, вицепремиер в кабинета Орешарски, отговаряща за еврофондовете. Тя добави нов въпрос след размяна на реплики по БНР между земеделския министър Десислава Танева и евродепутата от левицата Илияна Йотова.

Златанова цитира европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу, според която през изминалия програмен период страната ни е усвоило 91% от планираните еврофондове. А правителството казва - 99%. Получава се разлика от 8-9%, които в пари е между 600 и 700 млн. евро, сметна Златанова.

"Нов милиард и 200 млн. лв. се губят между България и Европейската комисия и ЕК и спешно трябва да се изясни на чия сметка ще бъдат. Това е нов сюжет", посочи бившият министър.

Танева отвърна: "Аз мога да говоря само за селските райони. Няма спряна програма нито от стария, нито от новия програмен период", бе нейната позиция.

В понеделник започва прием на документи по следваща програма - за откриване на малки предприятия, обяви по телефона Танева.

За обсъжданите 1 млрд. и 100 млн. лв., разплатени от бюджета и невъзстановени според БСП от Европейската комисия, министърът обясни, че процедурите са много и твърде сложни, но става въпрос за "няколко милиона евро", за които верифициращият орган е поискал корекции.

"Става въпрос за уравняване на сметките на разплащателните агенции за два фонда по бюджетната 2015 г., като за фотоволтаиците такова писмо е имало още през 2014 г., за 2 млн. евро", поясни Танева. Не само България - Франция и Италия също са получили по думите й такива писма, но там въпросната процедура не водела до "обществена комуникация".

Ако има погрешно изплатени суми, които се потвърдят при проверките, държавата ще си ги вземе от тези бенефициенти, които са ги получили, добави тя.

От студиото остро репликира Илияна Йотова. "Ако има санкции, те за сметка на общините ли ще бъдат?", запита тя.

Йотова припомни свое питане в Европейския парламент, в отговор на което получила информация за претенции към България в две посоки - непрозрачност на поръчките и слабости в самите проекти (за допустимост).

Танева отговори, че когато грешката е под 2%, няма санкции, но дори да има за проверяванит 3 млн. евро, не може да се говори за 1,1 млрд лв.

Създаваме история без никакви правила, отбеляза Танева. Сметна палата и ДАНС влизат на проверки и те трябва да бъдат подкрепяни, смята тя. Процедурата е бавна, защото всички искат да докажат правотата си и това не може да се избегне.

"Изключили сме ВЕИ-та за подкрепа в селските райони, намалили сме таваните - всичко, което създаваше съмнения за изразходването на европейски средства, е премахвнато, увери министърът. Социалистите по думите й просто са решили да извадят от контекста едно писмо.

И тъй като министър и евродепутат известно време говориха едновременно, спорът бе прекъснат от реклами.

 

#Зинаида Златанова #Орешарски #еврофондове #Корина Крецу #БСП #ЕК #министър #селски райони #Десислава Танева #Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"