Две трети от българите искат специални мерки за опазване на Черноморието

Две трети от българите искат специални мерки за опазване на Черноморието
БГНЕС
A A+ A++ A

85 на сто от българите се съгласяват, че са нужни различни специални мерки, които да гарантират запазването на останалите незастроени места по Черноморието. Сред хората с по-високо образование и доходи подкрепата е още по-видима. Данните са от редовното изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено между 13 до 19 май 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю.

Цялостното отношение към българското Черноморие е като към нещо, което се нуждае от спасяване, обясняват социолозите.  Те са тествали няколко твърдения, които да проверят доколко действат наложени в обществото мнения, предубеждения или пък клишета.

Експериментално социолозите са тествали вариант за забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица - в местата, които все още не са застроени. Макар и да звучи по-крайно, дори този вариант събира 81 на сто подкрепа, като при хората с висше образование тя преминава 90 процента.

Скоро лансираната управленска идея за екоплажове очевидно попада на благодатна почва, защото 89 на сто споделят твърдението "Задължително е да има места за природосъобразен туризъм, където да не се строи".

В същото време 15 на сто смятат, че опазването на природата пречи на развитието на икономиката. Две трети са на обратното мнение. В масовото съзнание противоречие между развитието на икономиката и опазването на природата не съществува, върху двете теми явно се разсъждава независимо, коментират социолозите.

Подобна е картината и по отношение на твърдението "Организациите, занимаващи се с опазване на природата, са вредни за страната ни". Над две трети не са съгласни, а 11 на сто се съгласяват. И тук обаче в по-малките градове дяловете на негативно отношение към зелените организации е по-осезаема.

От данните личи, че българите по-скоро не подкрепят забрана за разполагане на палатки по плажовете. Твърдението "Разполагането на палатки по плажовете трябва да бъде забранено" се подкрепя от 29 на сто, а 40 процента са на обратното мнение. Младите и хората с по-високо образование са закономерно в по-голяма степен против.

Източник: БТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници