Колеж за бежанци отвори врати във Виена

Колеж за бежанци отвори врати във Виена
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Учебно заведение за 1000 бежанци на възраст от 15 до 21 години отвори във Виена. Програмата на колежа предвижда младите хора да получат професия или да бъдат подготвяни за по-нататъшното им обучение. Новината беше съобщена на 20 юни, когато се отбелязва Световният ден на бежанците.

Все още не е определено кой ще ръководи учебното заведение. В момента се водят финалните разговори. За да получи подкрепа от европейските фондове, в рамките на Европейския съюз ще бъде обявен конкурс.

Както съобщи градската съветничка Сандра Фрауенбергер колежът ще започне работа в края на лятото. В него младежи, разпределени на малки групи, ще изучават немски, математика и ще придобиват компютърна грамотност. Обучението ще спомага и за интеграцията им в обществото.

Първоначално проектът е предвиден за тригодишен период с бюджет от шест милиона евро на година. Половината от бюджета се поема от Европейския социален фонд, другата - от различни градски институции.

Проектът е в рамките на виенската концепция за работа с чужденците. От септември миналата година са създадени пет чуждоезични информационни модула за бежанци, съдържащи основни знания, необходими в нова обстановка. За по-малко от една година информационните форуми са над 100.

#Виена #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници