Ердоган загуби съдебната битка срещу „Аксел Шпрингер“

Ердоган загуби съдебната битка срещу „Аксел Шпрингер“
БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган загуби съдебна битка срещу ръководителя на германската медийна група „Аксел Шпрингер“ Матиас Дьопфнер.

Държавният глава поиска съдебно решение, забраняващо на „Аксел Шпрингер“ да разпространява писмо на Дьопфнер, в което оказва директна подкрепа на германския комик, написал сатирична поема срещу Ердоган. След като не получиха такова решение от по-долна инстанция, адвокатите на президента обжалваха решението на по-горна инстанция в съд в западния германски град Кьолн.

В изявление от институцията се посочва, че според съдиите писмото на Дьопфнер в подкрепа на комика Ян Бьомерман е „допустимо изразяване на мнение и е защитено от Параграф 5“ от германската конституция. Въпреки че губи и обжалването, Ердоган все пак може да се обърне и към Федералния конституционен съд. Турският президент предприе съдебните мерки, след като през април в отворено писмо, публикувано в едно от изданията на „Аксел Шпрингер“ Дьопфнер заяви подкрепата си към Бьомерман.

Поемата на комика, излъчена в предаване на германската национална телевизия, предизвика дипломатически скандал и бурни дебати за свободата на словото. В сатиричното произведение Бьомерман обвинява Ердоган в полови отношения с животни и гледане на детска порнография. В своето писмо Дьопфнер заема страната на комика. „За мен твоята поема свърши работа. Много ме разсмя“, пише той. В отговор на негодуванието от страна на Ердоган спрямо поемата германският канцлер Ангела Меркел разпореди съдебни действия срещу Бьомерман.

#Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници