Еднодневни трудови договори ще може да се сключват и постфактум

Еднодневни трудови договори ще може да се сключват и постфактум
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еднодневни трудови договори в селското стопанство ще може да се сключват не само непосредствено преди започването на работата, но и две седмици след извършването й. Тази промяна в законодателството обсъдиха представители на бранша с участието на министрите на земеделието Десислава Танева, на труда Зорница Русинова и на депутати от двете ресорни комисии, съобщи пресцентърът на агроведомството.

Предложението за такава промяна в Кодекса на труда вече е внесено в парламента от депутати от различни парламентарни групи.

Обсъдени са и възможности за опростяване на процедурата, както и наемането да става за по-малко от осем часа дневно.
Еднодневните трудови договори бяха въведени в средата на миналата година, за да се уреди законово статутът на сезонните работници, наемани за прибирането на реколтата.

Сегашният начин на сключване на еднодневните трудови договори затруднява земеделския бранш
и промяната ще облекчи прилагането им, се казва в съобщението на пресцентъра. Отношението към тях обаче не е еднозначно. Според синдикатите те са "форма на робство" и трябва да се сключват чрез посредниците в бюрата по труда, а не от самия работодател, за да се избегнела принудата над работника.

Профсъюзите се опасяват, че отложеното с 14 дни сключване на договора може да ощети работника, който нямало как да докаже, че е бил на полето. БСП също не харесва нововъведението, въведено по времето на отцепилия се от партията Ивайло Калфин.

 

 

 

#еднодневни трудови договори #БСП #Селско стопанство #работа #Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници