„Фейсбук" влияел на мозъка като секса

„Фейсбук" влияел на мозъка като секса
Публикуването на съобщения във „Фейсбук" и останалите социални мрежи доставяло силна наслада на мозъка, подобна на тази при хранене и секс. Снимка: allvoices.com
A A+ A++ A

Публикуването на съобщения във „Фейсбук" и останалите социални мрежи доставяло силна наслада на мозъка, подобна на тази при хранене и секс, твърдят американски учени.

Според изследване на двама невролози от Харвардския университет - Даяна Темир и Джейсън Мичъл, "себеразкриването" в интернет създава мозъчни сигнали, които наподобяват допамина – химикалът, който се отделя при удоволствие или при очакване на награда, предаде БГНЕС.

Проучването показало, че мнозинството от хората отдават от 30 до 40% от думите си, за да "информират околните за собствените си субективни преживявания". В социалните мрежи обаче става дума за около 80%.

"Хората разкриват себе си с такова желание, защото за тях това е събитие с истинска стойност. Подобно на първичната наслада от хранене и секс," твърдят още учените.

"Хората са мотивирани да разпространяват продуктите на умовете си. Възможностите пред един човек да разкрие мислите си би трябвало да се изживяват като силна форма на субективна награда," заключват невролозите.

#„Фейсбук" #секс #изследване #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници