Руският самолет се разбил в опит да заобиколи дъждовни облаци

Руският самолет се разбил в опит да заобиколи дъждовни облаци
Хеликоптер транспортира телата на жертвите от самолетната катастрофа в изключително трудно достъпната местност. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският самолет „Сухой Суперджет 100“, който катастрофира в Индонезия на 9 май, е опитал да заобиколи купесто-дъждовни облаци на височина 11 000 метра, обяви Джакарта Томас Джамалудин от Националната агенция за сигурност по транспорта на Индонезия.

„Сухой Суперджет 100“ изчезна от радарите по време на демонстрационен полет с 46 души на борда над индонезийската столица Джакарта на 9 май. По-късно отломки от самолета бяха открити в района на планината Салак.

Планината Салак, където бяха открити останките от машината, е част от планинска верига с вулканичен произход, която често прегражда пътя на буреносни облаци, идващи от Яванско море. Над Салак често се изливат тропически порои, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Времето в района е било лошо и по време на полета на руския самолет, сочат анализите на обстановката според Томас Джамалудин.

„Сухой Суперджет 100" може би се е опитал да заобиколи облачния фронт и за целта е отправил искане да намали височината на полета“, изтъкна той.

Сред отломките на склона на планината Салак с височина 2211 метра над морското равнище вече са открити аварийният радиофар и бордовата измервателна система на самолета.

Спасителните екипи са намерили части от пилотската кабина и опашката на руския самолет, като са открити и черните кутии, предаде „Интерфакс“.

Индонезийски спасители, подпомагани от специални войскови части, са извадили черните кутии от дъното на клисура, дълбока половин километър.

„Черните кутии на „Сухой Суперджет 100“ могат да бъдат изпратени в Русия за разчитане на данните“, заяви Татанг Курниади, шеф на индонезийската агенция за сигурност по транспорта.

По-рано беше съобщено, че те ще бъдат разчетени в Индонезия.

#черна кутия #Индонезия #Русия #самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници