Армията тренира: Осуетиха опит за "атентат" срещу летище на учебния полигон в Симитли

Армията тренира: Осуетиха опит за "атентат" срещу летище на учебния полигон в Симитли
БГНЕС
A A+ A++ A

Опит за "атентат" на пара-военно формирование срещу летище бе осуетен от армията. Този сценарий бе разигран като част от Националната сертификация на Модул за „Активна охрана и отбрана на летище”, провело се от 5 до 7 юли на Учебен полигон Симитли, предаде БГНЕС.

„При патрулиране в зоната за отговорност са открити складирани съмнителни сандъци с амуниции. Разузнаването потвърди, че те са на пара-военно формирование, целящо атентат на охраняването от нас летище, те бяха неутрализирани”, обясни провелите се днес на полигона в Симитли военни действия командирът на под. 26400 подполковник Иван Иванов. Военното му формирование е домакин на модула. „С учението се стремим да създаваме реални ситуации пред военнослужещите, то показа отлично взаимодействие между всички елементи”, обясни подполковник Иванов.

Според него в учението участват 153 военнослужещи, 18 единици бойна техника и 31 автомобила и специализирана техника. „Учението преминава при спазване на всички екологични норми и законодателство”, подчерта Иванов. Самото учение, провело се и наблюдавано, както командния състав, така и репортери премина като на филм. Имаше стрелба, взривове, евакуация на ранен, взривяване на открити сандъци с амуниции, а накрая и химическа атака, което наложи намесата на „химиците”. След битката срещу пара-военното формирование се наложи обеззаразяване на живата сила и техника.

„Военните действаха в заразена среда, действаше се на много голям периметър, което няма как да видите”, обясни Иван Иванов. Националната сертификация на Модул за „Активна охрана и отбрана на летище” се провежда от 5 до 7 юли на Учебен полигон Симитли. Тя преминава под формата на тактико-специално учение с личния състав от военно формирование 26 400 – Благоевград, с което ще завърши етапът на подготовката. В учението участват специалисти от родове войски от състава на военни формирования 26 400 - Благоевград, 52 740 - Хасково, 24 490 - Асеновград, 46 690 - Пловдив и медицински екипи от ВМА.

Целта е да бъдат демонстрирани способности за осигуряване на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за провеждане на операцията. Задачите, които ще бъдат изпълнявани, са действие на формированието на КПП; като механизирани и пеши патрул; като група за бързо реагиране; като наблюдателен пост и на кула и действие на формированието като предна оперативна база, съобщиха от министерството на Николай Ненчев.

#учение #Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници