"Слънчев импулс 2" започна предпоследния етап от обиколката си около Земята

"Слънчев импулс 2" започна предпоследния етап от обиколката си около Земята
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Слънчев импулс 2" (Solar Impulse 2), който е най-големият в света самолет, задвижван от слънцето, излетя днес от Севиля, Южна Испания, за да стигне Кайро при предпоследния етап от обиколката си на света, предаде АФП.

Пилотиран от швейцареца Андре Боршберг, който за последен път управлява самолета в тази обиколка на света, "Слънчев импулс 2" излетя в 6.20 ч. местно време (4.20 ч. по Гринуич), започвайки този 16-и етап, който се очаква да продължи близо 50 часа.

Облечен в оранжев комбинезон, Боршберг, който е на 63 години бе окуражен от дъщеря си малко преди да потегли по пистата на летището в Севиля. Самолетът ще прелети над Средиземно море, преминавайки през въздушното пространство на Алжир, Тунис, Италия, Малта и Гърция.

"Слънчев импулс 2" е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 м - повече от Боинг 747, но теглото му е почти колкото на кола - около 2300 кг.

Крилете на самолета са покрити със 17 000 слънчеви панела, които захранват четири електрически двигателя и презареждат литиево-йонните акумулатори, позволяващи на самолета да пътува и през нощта.

Теоретично, самолетът може непрекъснато да е във въздуха, тъй като енергията, натрупана през деня, го захранва и през нощта. Максималната му скорост е около 140 км в час.

Пилотиран последователно от Боршберг и сънародника му Бертран Пикар, "Слънчев импулс 2" се очаква да пристигне в египетската столица на 13 юли по обед. Дни след това самолетът трябва да предприеме 17-ия и последен етап от световната си обиколка, отправяйки се към Абу Даби, откъдето излетя на 9 март 2015 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници