Ако Турция въведе смъртното наказание, може да го прилага и за хора с влязла в сила присъда

Ако Турция въведе смъртното наказание, може да го прилага и за хора с влязла в сила присъда
БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Турция въведе смъртното наказание, е напълно възможно то да започне да се прилага за хора с вече влязла в сила присъда. Това каза пред радио Фокус Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

„Не е изключена вероятността евентуалното възвръщане на смъртното наказание да бъде тълкувано и прилагано и с обратна сила по отношение на лица, които са със смъртни присъди, заменени после с доживотни след отмяната на смъртното наказание. Тук може да се визира на първо място лидерът на ПКК Абдулах Йоджалан. Тази мрачна перспектива автоматично вкарва кюрдския проблем в гигантска безизходица“, коментира още Димов.

"В наказателното право още от римско време се казва, че неблагоприятните промени не могат и не трябва да се прилагат със задна сила за вече осъдени лица", уточни той. Според него обаче в съседна Турция не са явно много съгласни с римското право. „При тях като, че ли подходът към всеки заподозрян ще бъде точно като „виновен до доказване на неговата невинност“, каза още Георги Димов.

Според него пътят на Турция към Европа все повече се стеснява. Анкара се отказа от спазването на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, а всъщност това е основополагащ документ на Съвета на Европа, уточни Димов.

#Турция #смъртна присъда #Георги Димов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници