Ген. Кирчо Киров: Двама в екипа на Местан са обучавани в подпомагано от Фетхуллах Гюлен училище

Ген. Кирчо Киров: Двама в екипа на Местан са обучавани в подпомагано от Фетхуллах Гюлен училище
Ген. Кирчо Киров / БГНЕС
A A+ A++ A

Българските служби трябва да обърнат внимание на тези мюсюлмани у нас, които са учили в ислямски училища в Турция. Това каза пред радио Фокус бившия началник на военното разузнаване ген. Кирчо Киров. Той предупреди за опасност от пренасянето сред българската мюсюлманска общност на конфликта Гюлен-Ердоган.

По непотвърдена информация в екипа на Лютви Местан има двама души, които са се обучавали в подпомагано от Фетуллах Гюлен училище – Ахмед Шабанали и Хюсеин Хафъзов, поясни генералът. Той заяви, че България трябва да балансира много внимателно в отношенията и с Турция, и с Русия, с оглед на бързото възстановяване на добрия тон между двете държави.

„Знаменателно е това посещение на Ердоган в първата десетдневка на август. Твърде знаменателно е не самото посещение, не самите разговори, а самият факт, че в рамките на няколко дни отношенията между Русия и Турция се върнаха на старите позиции“, коментира експертът. „България, като член на НАТО, трябва да се замисли за ролята и мястото на Турция по южния фланг на НАТО“, каза още ген. Киров. Според него „заиграването“ на Ердоган с Владимир Путин е сериозен сигнал към партньорите в НАТО и Вашингтон.

„За България произлиза абсолютно императивното задължение да сме в добри, балансирани отношения и с двете сили. От отношението на Русия към Турция до голяма степен зависи и отношението им към България“, коментира още генералът.
Ген. Кирчо Киров каза още, че България трябва да гледа по-стратегически на случващото се в Турция. Според него от особено значение са процесите на ислямизация в южната ни съседка, което тепърва ще влияе на нашите етнически общности.

Източник: Агенция Фокус

#ген. Кирчо Киров #Местан #Хюсеин Хафъзов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници