Започна процесът срещу Ратко Младич

Започна процесът срещу Ратко Младич
Младич командваше армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век и беше една от ключовите фигури в босненския конфликт. Снимка: „Ройтерс“
A A+ A++ A

Съдебният процес по делото на бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, когото Международния трибунал за бивша Югославия обвинява във военни престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 г., започна в Хага.

Делото срещу 69-годишния Младич, обвиняван по 19 точки в геноцид, престъпления против човечеството и нарушаване на законите и обичаите, по които се води война, ще стане едно от най-значимите в 20-годишната история на хагския трибунал, предаде БГНЕС.

Младич командваше армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век и беше една от ключовите фигури в босненския конфликт. След повдигането на обвинения срещу него, той 16 години се укриваше от международното правосъдие.

Властите в Сърбия арестуваха Младич на 26 май миналата година и след няколко дни го предадоха на Хага.

Генералът застана за първи път пред трибунала на 3 юни 2011 година. Заради отказа да говори по повод на отправените му обвинения, съдията записа в протокола, че той не се признава за виновен.

Първоначалните планове бяха да се пристъпи към съдебни действия на 27 март, но датата бе променена, за да се даде на страните допълнително време за подготовка.

Краткият срок не устройваше адвокатите на Младич, които нееднократно искаха отлагане на процеса до октомври, за да изучат всички материали по делото, получени от прокуратурата. Всички искания на защитата бяха отхвърлени от съда.

Първите свидетели по делото на Младич ще говорят на 29 май. Прокуратурата планира да призове 410 свидетели, от които 158, както се очаква, ще се явят в съдебната зала.

Освен това обвинението има намерение да представи около 28 хиляди улики. Според оценката на специалистите около 200 часа ще са нужни само за съобщаването на всички доказателства за вината на Младич.

#Ратко Младич #Хага #процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници