Чистките в Турция продлжават с пълна скорост

Чистките в Турция продлжават с пълна скорост
A A+ A++ A

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е наредила редиците й да бъдат „изчистени“ от поддръжници на проповедника Фетхулах Гюлен.

В съобщение, подписано от заместник-председателя на партията Хаят Язъджъ, той разпорежда „спешно почистване на партийната организация“, за да се елиминират тези, които са свързани с т. нар. фетулахистка терористична организация – име, с което Анкара нарича мрежата от последователи на Гюлен. Именно те са сочени като основни извършители на преврата в страната от 15 юли. Проповедникът е обвиняван в организирането и ръководенето на „паралелна държава“, която има клонове в армията, полицията, съдебната система, държавната администрация.

В декрета също така се посочва, че операцията трябва да се състои „без да остава място за проблеми или слухове в партията“, съобщи БГНЕС.

След опита за преврат турските власти проведоха редица чистки в почти всички сектори на държавата. Над 60 000 души са арестувани или премахнати от работа в армията, полицията, образованието, медиите в рамките на разследването срещу последователи на Гюлен.

Във вторник властите издадоха заповед за ареста на Гюлен по обвинения в организиране на преврат. Турският духовник, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г., отхвърля обвиненията.

#ПСР #преврат #Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници