БСП иска извънредно да се разгледа казуса с АЕЦ „Белене”

БСП иска извънредно да се разгледа казуса с АЕЦ „Белене”
Жельо Бойчев /БГНЕС/
A A+ A++ A

БСП настоява за извънредно заседание на Народното събрание по време на лятната ваканция, на което да се разгледа казуса с АЕЦ „Белене”. Това стана ясно на пресконференция на левицата, предаде репортер на БГНЕС.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев заяви, че левицата приветства поредното преосмисляне на премиера Бойко Борисов относно реализиране на проекта АЕЦ „Белене” и затова, че той се е върнал на старото си мислене, че този проект е необходим за България и трябва да бъде реализиран.

„ПГ на БСП счита, че дори държавата, на която Бойко Борисов е премиер, продължава да бъде парламентарна република. Изключително несериозно е да се водят разговори с каквито и да е потенциални инвеститори, и други държави, в ситуацията, в която има мораториум на НС за изграждане на този проект. Преди месец ПГ на БСП внесе проект на решение за отмяна на решението на НС за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадката на АЕЦ „Белене”, каза Бойчев.

Той обясни, че БСП са отправили искане към председателя на Народното събрание Цецка Цачева да употреби възможността да свика извънредно заседание на НС с дневен ред именно проекта за решение, внесено от БСП - за отмяна на решението на НС за прекратяване на изграждане на ядрена централа на площадката на Белене, както и възлагане на МС да осигури реализация на проекта за изграждане на атомна електроцентрала на площадката Белене като защити националния интерес, и като трета точка предлагаме да се задължи министърът на енергетиката да информира НС на всеки 3 месеца за предходната точка.

„Считаме, че НС трябва да е наясно с всички ангажименти, които правителството поема по реализацията на този проект. Страната ни на основание на арбитражно решение дължи близо 10 млн. лв. на месец”, каза още говорителят на БСП. Доволни сме, че Борисов преосмисли позицията си, каза от своя страна Явор Куюмджиев от БСП.

Запитана как оценяват „Големия шлем” на Борисов – пари от ЕС за границите, Илияна Йотова коментира, че парите за границите не са извоювани от Борисов. „Когато 2011 г. трябваше да се защитава бюджетът на България за границите и убежищата, допуснахме смешната сума от под 100 млн. евро за охрана на границите ни и темата сигурност. Когато се правеше финансовата рамка 2020-2013 г. правителството не успя да защити допълнителни суми”, посочи евродепутатът от БСП. 

 

Източник: БГНЕС

#заседания #извънредно #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници