Къщата „Ламартин” е върната на общината

Къщата „Ламартин” е върната на общината
БГНЕС
A A+ A++ A

   Години наред Къщата на писателите, беше на управление от областния управител, но състоянието й буди тревога, предаде кореспондентът на БГНЕС в града под тепетата. Засега общината придобива това право за десет години.

   Възрожденската къща на ул. „Княз Церетелев” 19 е построена през 1830 година от богатия търговец Георги Мавриди. През 1833 година за три дни в нея отсяда френският национален поет и виден политик Алфонс дьо Ламартин, когато се връща от Ориента.По някои данни той е бил болен и тук се е възстановил. След неговото гостуване, къщата става известна и като Ламартин.

   Тя е една от най- големите симетрични къщи в Стария град, в последните години срещу нея бе възстановена друга забележителна сграда - къщата Клианти, така че двете образуват интересен ансамбъл.

   Ламартиновата къща е обявена за паметник на културата, а от 1978 г. се ползва като творческа база на Съюза на българските писатели.

   С прехвърлянето й към община Пловдив се улеснява ремонтът й, за да се впише в културния календар на европейската столица на културата както подобава и както години наред е била известна. 

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници