Американската "Муун експрес" каца на Луната

Американската "Муун експрес" каца на Луната
Източник: cosmos.bg
A A+ A++ A

Частната американска компания "Муун експрес" планира експедиции до Луната, всяка от които ще струва по-малко от 10 милиона долара. Това заяви пред телевизия "Фокс" един от основателите на компанията Навийн Джейн.

"Ако перефразираме 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, избираме Луната, не защото това е просто, а защото е изгоден бизнес - каза той. - На Луната има минерали на стойност 16 квадрилиона долара. По-рано полетът до Луната струваше милиарди долари, а сега експедицията ни до естествения спътник на Земята ще е за по-малко от 10 милиона долара."

По-рано този месец "Муун експрес" получи разрешение от американското правителство да изпрати експедиция до Луната през 2017 г. "Правителството на САЩ взе историческо решение, с което разрешава на частната компания "Муун експрес" да осъществи пътешествие отвъд пределите на орбитата на Земята и да изпрати модул на повърхността на Луната през 2017 г.", заяви един от ръководителите на компанията Боб Ричардс.

"Общата стойност на подготовката и осъществяването на прилуняване на първия апарат на компанията ще е по-малко от 50 милиона долара - уточни Навийн Джейн. - Тази сума включва разработването на всичко необходимо за експедицията. В бъдеще цената на полет до Луната ще стане по-малко от 10 милиона долара."

Нчколко са страните, включително САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Япония, които оповестиха, че планират да построят бази на естествения спътник на Земята.

#Луната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »