Над 2,4 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ в Либия

Над 2,4 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ в Либия
Източник: www.politicaexterior.com
A A+ A++ A

Милиони либийци и мигранти са жертва на хуманитарната криза в Либия, предупреди специалният пратеник на ООН за северноафриканската държава Мартин Коблер по случай Световния хуманитарен ден, предаде БНТ.

Коблер обяви, че над 2,4 милиона души в страната с население от около 6,4 милиона човека имат нужда от хуманитарна помощ. „За тях няма лекарства, ваксини и страдат от лоши болнични услуги. Почти 300 000 деца не посещават училище, а почти 350 000 либийци са разселени вътре в страната“, допълни той. 

Коблер не пропусна да спомене и трудното положение, в което се намират над 270-те хиляди мигранти, блокирани в страната на изходен пункт към Европа.

Либия изпадна в хаос след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. Враждуващи милиции са се вкопчили в безмилостна борба за контрол над страната. Джихадистката групировка "Ислямска държава" се възползва от безвластието и превзе крайбрежния град Сирт, от който сега се опитват да я изтласкат силите на създаденото с подкрепата на ООН правителство на националното съгласие.

 

#Мартин Коблер #ООН #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници