Франция строи метро на сърбите

Франция строи метро на сърбите
Франция и Сърбия подписаха договор в Белград за строителството на първата линия на метрото в Белград. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция и Сърбия подписаха договор в Белград за строителството на първата линия на метрото в сръбската столица, която трябва да бъде пусната в експлоатация през 2017 г.

Стойността на проекта възлиза на около 1 млрд. евро, съобщава БГНЕС.

Договорът беше подписан от френския държавен секретар по външната търговия Пиер Льолуш, сръбския вицепремиер и министър по европейската интеграция Божидар Джелич и кмета на Белград Драган Джилас.

Документът предвижда започване на преговори между кметството на Белград и компанията "Алстом", която ще отговаря за осигуряването на материалите и инфраструктурата, уточниха френски източници.

Освен това договорът предвижда френската компания "Ежи", лидер в инженерството и инфраструктурата, да направи проучване за целесъобразността на проекта.

Първата линия на метрото, която ще е дълга 15 км, трябва да включва 25 станции, от които 11 в тунел. Тя ще пресича Белград и центъра му в ос от юг на изток и от север на запад. Работата трябва да започне през 2013 г.

Планира се изграждането на още две линии, едната от които след време ще бъде удължена и ще стига до летището в града.

Общата стойност на проекта възлиза на 1 млрд. евро, от които 400 млн. ще бъдат заделени за материали и инфраструктура, а другите 600 млн. евро - за инженерни дейности като прокопаване на тунели.

Франция предложи да участва във финансирането с до 500 млн. евро под формата на гарантирани заеми от компанията Coface.

Останалите 500 млн. евро трябва да бъдат предоставени чрез гарантирани кредити, отпуснати от компаниите, които ще участват в инженерните дейности.

#Франция #Сърбия #Белград #метро #договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници