Легендарният "Ориент експрес" пристига в Русе

Легендарният "Ориент експрес" пристига в Русе
A A+ A++ A

 

Десетки русенци на всякаква възраст се събраха днес на Централната жп гара, за да посрещнат легендарния влак „Ориент експрес“. Композицията, която в продължение на шест дни изминава маршрута от Париж до Истанбул, пристигна около 13 часа и остана 35 минути, преди да потегли към Варна и Истанбул, съобщи БГНЕС.

Тази година еднопосочният билет за „Ориент Експрес“ струва около 9000 евро. Сумата са платили 82 души от цял свят, като европейците са по-малко от представителите на останалите континенти. Най-многобройни са пътниците от САЩ и Австралия, има доста англичани и французи. Според мениджъра на ресторанта – италианеца Паоло, да работиш и да пътуваш с „Ориент Експрес“ е прекрасно. „Гостите ни смятат, че е уникално преживяване. Те идват от различни краища на света и тъй като пътуването е само веднъж годишно, правят резервации две години напред“, казва той.

Освен лукса, влакът се слави и с изисканата си кухня – предимно френска, но с три отделни менюта, наречени „Лазурен бряг“, „Ориент“ и „Северна звезда“. По принцип за обяд се предлагат тристепенни, а за вечеря четиристепенни менюта. Отделно се сервират плата с различни сирена, които се ценят много от кулинарите. Не липсват и глезотии – като 50 грама хайвер от белуга, който струва 490 евро. Колкото до храната днес, обедното меню е включвало патешки бутчета със зелен фасул и френско грозде, рибено филе и изискан десерт.

Тази година посрещането на „Ориент Експрес“ в Русе обаче имаше една особеност. Пътниците не се показаха на прозорците, за да приветстват посрещачите си. По неофициална информация това е препоръчано от съображения за сигурност. Но пък част от персонала, който наброява 40 души, предимно италианци, спази традицията да раздаде на хората на перона дребни сувенири за спомен от „Ориент Експрес“.

#Централната жп гара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници