Слънчевото затъмнение привлече милиони зрители

Слънчевото затъмнение привлече милиони зрители
Луната напълно закри Слънцето, като остави видим от него само един златен сияещ пръстен. Снимка: enstarz.com
A A+ A++ A

Милиони наблюдаваха слънчевото затъмнение в нощта на неделя срещу понеделник.

То бе напълно видимо в рамките на 240–300-километрова ивица, но възможност за частично наблюдаване имаше в по-голямата част от Източна Азия и Северна Америка.

Затъмнението е пръстеновидно. Първи видяха природния феномен жителите на Китай, след това Хонконг, Тайван и Токио, предаде БТА.

Затъмнението бе наблюдавано и на територията на няколко американски щата – Аляска, Калифорния, Невада, Аризона и Тексас. Успяха да му се насладят и жителите на Русия, Република Корея, Филипините, Канада и Мексико.

В Япония бяха организирани турове по повод затъмнението в училищата и в парковете, както и на развлекателни лодки и дори с частни самолети.

Компанията „Панасоник“ изпрати експедиция до връх в планината Фиджи, за да заснеме събитието със соларно оборудване, предаде Би Би Си.

Най-добрата точка за наблюдение на астрономическия феномен на територията на САЩ бе Сакраменто в Северна Калифорния, както и околностите на езерото Тахо.

Точно от тези места бе най-видим моментът на затъмнението, при който Луната напълно закри Слънцето, като остави видим от него само един златен сияещ пръстен.

#слънчево затъмнение #Източна Азия #Северна Америка #Китай #Хонконг #Тайван #Токио #Аляска #Калифорния #Невада #Аризона #Тексас #Русия #Република Корея #Филипините #Канада #Мексико #Япония #Панасоник #Фиджи #САЩ #Сакраменто #Северна Калифорния #Тахо #Луната #Слънцето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"