Копенхаген легализира марихуаната

Копенхаген легализира марихуаната
Христиания, "свободен град" в центъра на Копенхаген, съществува от 40 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Копенхаген може стане първият град, фактически легализирал марихуаната, след като градският съвет одобри схема за продаването на наркотика в държавни магазини.

Ако бъде одобрена от датския парламент в началото на идната година, схемата ще направи града първия в света, който напълно легализира марихуаната, а не просто толерира нейната консумация, както например редица холандски градове, изтъква в. „Дейли телеграф".

Наркотикът вече се продава открито по улиците на Христиания, самопровъзгласила се за "свободен град" в центъра на Копенхаген, въпреки затварянето на кварталните кафенета, предлагащи наркотика, през 2004 г.

Но марихуаната не е легализирана официално и заловените дори с малки количества от нея трябва да заплатят глоба до 450 евро.

"Мислим да създадем 30-40 държавни магазина, в които хората не са заинтересовани да ви продават колкото се може повече, а се интересуват от вас самите", заяви Микел Уарминг, заместник-кмет по социалните въпроси на Копенхаген.

"От кого е по-добре да купуват марихуана младежите? От наркодилър, който иска от тях да консумират колкото се може повече, който иска да си купуват твърди наркотици, или от държавен служител?", попита риторично той.

Снощи Градският съвет прие с 39 гласа "за" и 9 "против" да упълномощи Комитета по социалните въпроси под председателството на Уарминг да обясни подробно как ще работи планът.

Предложението ще бъде внесено в датския парламент, който трябва да го гласува догодина. Съдбата му обаче остава неясна, след като преди три години парламентът вече отхвърли подобно предложение от страна на копенхагенските власти.

#Дания #Копенхаген #марихуана #наркотици #легализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници