200 000 са нерегистрираните кучета в София

200 000 са нерегистрираните кучета в София
A A+ A++ A

Нерегистрираните кучета в София са около 200 000, като в това число са и кучетата, пазещи строежи, и животните, живеещи в ромските махали.

Само в София над 20 000 домашни кучета годишно биват изхвърляни на улицата от техните стопани, сочат данни, представени на Национален форум, организиран от Българския ветеринарен съюз, предаде БНР.

Липсата на единен национален регистър се оказа най-големият проблем според специалистите. И омбудсманът Константин Пенчев е на мнение, че трябва да бъде създаден централизиран орган за контрол.

„Надявам се най-сериозно и се обръщам към всички институции - никога повече не споменавайте, че виновни за проблема са неправителствените организации. Те са организации на гражданите и следващата стъпка е да кажем, че виновни са гражданите," каза Пенчев.

Специалистите са на мнение, че има много нерешени въпроси около идеята за създаване на зоополиция - с какви експерти ще работи такава структура, с какво финансиране, само кучетата ли са приоритети или въобще живите животни в България.

#кучета #бездомни #стопани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници