Новозеландците искат републиканска система в страната

Новозеландците искат републиканска система в страната
A A+ A++ A

 

Повечето новозеландци се обявяват за установяване на републиканска форма на управление в страната си. Това сочат публикуваните резултати от ново проучване, поръчано от организацията "Република Нова Зеландия". Петдесет и девет процента от участниците в него са се изказали в полза на създаването на републиканска система в страната, 34% смятат, че следващият британски монарх също трябва да бъде и държавен глава, а останалите 7% от анкетираните не могат да се определят, пише БГНЕС.

Три четвърти от анкетираните привържениците на републиката смятат, че главата на държавата им трябва да се определи на президентски избори, а една четвърт мисли, че президент трябва да се избира от парламента.

"Проведохме подобно проучване през март 2014 г. Тогава за промяна на държавното устройство се обявиха 47% от участниците”, напомни председателят на "Република Нова Зеландия" - бившият заместник-външен министър Питър Хамилтън. „Ние ще продължим да обясняваме на хората, че държавният глава може да бъде само новозеландец, и че най-добрият начин за постигане на това е институцията на генерал-губернатора да се превърне в президентска институция".

По форма на управление Нова Зеландия е конституционна монархия. Държавен глава е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор.

Премиерът Джон Кий отказа да коментира резултатите от новото проучване, но в миналото той нееднократно е заявявал, че страната му в определен момент неизбежно ще стане република

#държавен глава #7%

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино