Осъдената за убийство Гьокчан, обжалва присъдата си в Пловдив

Осъдената за убийство Гьокчан, обжалва присъдата си в Пловдив
Източник: bez-cenzura.com
A A+ A++ A

 

Гьокчан Гюлюстан от кърджалийското село Панчево, осъдена за умишлено убийство на бившия си приятел Бекир Хашим през май миналата година, обжалва днес присъдата си пред състав на Апелативен съд-Пловдив, предаде БГНЕС.

По време на престъплението момичето е било на 21 години, смъртта е настъпила след един единствен удар с нож в сърцето. Окръжен съд-Кърджали постанови присъда от 12 години, минимален размер заради съкратено съдебно следствие и 300 000 лв. кръвнина на близките на убития.

Днес в съда в Пловдив адвокатката на близките на жертвата Ивана Бръмбарова настоя за доживотен затвор и кръвнина от 1 млн. лв. Адвокатите на обвиняемата Страхил Алексиев и Станимир Стоев пък пледираха за промяна на квалификацията на убийството от умишлено в неумишлено и предложиха нанасяне на телесна повреда. Те твърдят, че никъде в действията на момичето не личи предварително замислен план да убие бившия си приятел, който я е тормозил дълго време и я е изнудвал с направен от него видеозапис на интимните им отношения. Гьокчан не е планирала срещата, била е повикана там от Бекир. Носела е нож, който е с пластмасова дръжка, малък, защото се е бояла от бившия си приятел.

Ударът е нанесен отгоре надолу, докато двамата са били на задната седалка на колата. Тя е искала да го нарани болезнено по ръката, за да се отскубне, но Бекир се е обърнал и така острието попада точно в сърцето му - нещо, което може да направи иначе само човек, запознат добре с анатомията, заявиха адвокатите.

Самата Гьокчан каза пред съда, че съжалява за случилото се, но не е имала намерение да го прави. Защитата наблегна на факта, че тя е оказала пълно съдействие на разследващите и ако не ги е завела до контейнера, където е изхвърлила ножа, телефона на Бекир и портфейла му, те едва ли са щели да ги открият.

Прокуратурата повярва на Гьокчан на всичко, което им каза, заяви защитата, но не и на твърдението, че не е замисляла убийство. Те наблегнаха няколко пъти и на факта, че честта на една жена е особена ценност в турския етнос, откъдето са и жертвата, и момичето и това, което се е случило, вече е с непреодолими последици за нейното бъдеще.

Гьокчан е в Сливенския затвор след произнасянето на присъдата от Окръжен съд-Кърджали. Апелативен съд-Пловдив трябва да се произнесе по жалбата в срок от един месец. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Акценти

Инбет Казино