Уволненият след скандал за трафик на хора зам.-директор на "Гранична полиция" продължава работа в МВР

Уволненият след скандал за трафик на хора зам.-директор на "Гранична полиция" продължава работа в МВР
Източник: kanal3.bg
A A+ A++ A

 

Скандално уволненият заместник-шеф на Гранична полиция Йотко Андреев е понижен, но ще продължи работа в системата на МВР, защото има добър опит. С тези думи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отговори на въпрос относно преназначаването на Андреев на нова ръководна длъжност. Той бе свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора, предаде БГНЕС.

Има различни възможности за наказания. Спрямо него е понижаване в длъжност и той в момента е на ниво началник отдел - все още не е комплектован този отдел към "Миграция", понеже той има много добър опит в "Миграция", каза Бъчварова.

„Такава е преценката. Наказанието само в много тежки случаи е уволнение, освобождаване. По този случай – да, имаше драстично решение, което противоречи на морала, но самата процедура не е незаконна. Затова преценихме и аз мисля, че трябва много внимателно с наказанията по отношение на служителите, защото всеки може да направи грешна, да не съобрази една или друга ситуация. Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит да останат в системата, за да работят за нея”, каза тя.

Така след като Бъчварова каза, че самата процедура не е незаконна, на нея й бе напомнено, че в коментар за процедурата премиерът Борисов е цитиран да коментира, че освен срам друго не може да каже. „Тя може да е срамна и да е законна. За съжаление така се оказва. Законът няма ограничение, на което те са използвали, за да спрат тази процедура. Не са съобразили, не са докладвали и това не е правилно поведение, затова са отстранени от ръководни позиции. Има 4 нива в МВР”, смята Бъчварова. Според нея самото понижаване в по-ниска позиция също е доста силно наказания.

На напомнянето, че това отново е ръководна длъжност, Бъчварова каза: „В случая няма функции, които са свързани с важни за управлението на системата задължения. Става въпрос за координация на усилията в центровете, които са извън София”.

Вътрешният министър заяви, че самата процедура за превозване на мигранти е прекратена. „Трябваше да се изчака една седмица срок, който имаме по закон и така е направен договорът, между другото дава възможност във всеки един момент да бъде прекратен. И сега търсим възможност, всъщност вече сме ги намерили, Гранична полиция сама да превозва мигрантите. Осигурили сме автобуси и те ще имат отговорността за това”, заяви Бъчварова.

Договорът е така направен, че може да бъде прекратен по искане на възложителя във всеки един момент, така че сме се възползвали от това право и то е заложено в документите за конкурса, продължи вицепремиерът.

Така тя потвърди, че Йотко Андреев ще продължи да работи в МВР в дирекция „Миграция”.

Както БГНЕС писа, бившият заместник-директор на „Гранична полиция” Йотко Андреев, който бе свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора, е преназначен на друга ръководна длъжност. Сега Андреев е назначен като началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР.

Дирекция "Миграция" е структура на МВР за регулиране на миграционните процеси и административния контрол върху пребиваването на чужденците в България, противодействие на незаконната миграция на територията на страната. Йотко Андреев, който близък на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е бил и директор на дирекция "Миграция" на МВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова от 16 август тази година е преназначен старши комисар Йотко Андреев, зам.-директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, на ръководна длъжност началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР, комисар.

Интересното е, че само ден преди това - на 15 август, именно Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната. Трафикант бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

Уволненията дойдоха след като премиерът Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Бъчварова да освободи цялото ръководство на „Гранична полиция” заради обществената поръчка. „При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, коментира тогава министър-председателят.

Той бе категоричен, че задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. „След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден /15 август – бел. ред./ вицепремиерът да постави нови хора на техните места”, каза още Борисов.

БГНЕС припомня, че 34-годишният Григор Григоров, с който „Гранична полиция” сключва договор за транспорт на мигранти, сам е превозвал нелегално бежанци. Срещу Григор Григоров има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти. Бизнесменът е хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната. Автобусът, с който са превозвани, мигрантите, бил с табела „Случаен превоз”. С него, според обвинителите, са прекарвани нелегалните мигранти. И не само. Паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване. 

#Йотко Андреев #Румяна Бъчварова #гранична полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »