Павлова внесе иск за Царските конюшни - обновена

Павлова внесе иск за Царските конюшни - обновена
Източник: newsinthecity.bg
A A+ A++ A

 

Сезирах Софийски градски съд (СГС) с искане за обявяване на нищожност на трите договора, сключени от областния управител на София за продажба на трите имота в София, които съставляват терена, върху който са сградите на бившите Царските конюшни. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Павлова посочи, че три са основните мотива, с които иска обявяване на нищожност на сключените договори. Анализът на документите показва, че областният управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица.

„Считаме, че това е един вид заобикаляне на закона, тъй като имаме спорове изобщо по процедурата като такава”, обясни Павлова. По отношение на купувача, техният анализ на всички документи показва, че той не е ясно легитимиран и не е собственик на тези имоти, които той претендира, че е съсобственик заедно с държавата, за които да се приложи тази сделка. Освен това има в съда висящи редица дела от още много други фирми, които също претендират съсобственост на имотите.

„Считаме, че е налице категорично ощетяване на финансовия, на държавния интерес, на публичния и обществения интерес при извършването на тази сделка, тъй като направеното ценообразуване и като избор на тези, които са го правили, и като избор на цени, на които тази сделка е извършена – е ощетен държавния интерес”, заяви Павлова.

Исковата молба е внесена вчера в съда.

Правителството вече освободи Веселин Пенев като областен управител на София-град и назначи временно за изпълняващ на неговото място Живка Такева-Първанова.

Т.нар. "царски конюшни", 7 декара и половина на пъпа на София - на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

В резултат на възложения от мен анализ на извършената от областния управител на София сделка за т.нар. „царски конюшни“ и като компетентен министър, управляващ държавната собственост, на 15 септември сезирах Софийски градски съд за обявяване на нищожност на трите договора за продажба на имотите, които попадат в рамките на терена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в отговор на журналистически въпроси в кулоарите на Народното събрание.

Тя обясни, мотивите за иска са три. Първият е самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставени правомощия да се разпорежда еднолично с имота. Анализът на документите показа, че този областен управител не е имал правомощията еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имотите и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частни лица. Считаме, че това е заобикаляне на закона, категорична бе Павлова.

Направеният анализ на документите показва, че купувачът „Евротранс билд“ ЕООД не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които претендира, че има съсобственост заедно с държавата. В съда има висящи редица дела от други фирми, които също претендират съсобственост върху имотите, посочи министърът и обясни, че липсата на реален собственик е вторият мотив за искане на нищожност на сделката за продажба.

Налице е категорично ощетяване на финансовия държавен интерес, на публичния обществен интерес при извършването на сделката при направеното ценообразуване, като избор на този, който го е направил, и на цените, по които е реализирана, каза още Павлова. Считаме, че държавният интерес е ощетен, което е третият ни мотив за предявяване на иск, защото разполагаме с документи за ипотеки, апорти, продажби на имоти, на идеални, части, в рамките на този терен, чиято стойност надвишава в пъти сключената от областния управител сделка, посочи тя.

Не на последно място трябва да знаем, че за този имот тепърва и предвид висящите дела очаквам съдът да го постанови, да се установят физическите лица, които биха могли още днес така, както аз направих от името на държавата, да предявят претенции към този имот, коментира още министърът.

Освен замяната, за която знаем, че е направена през 2005 г.,установихме, че още през 2003 г. около 5 дка от държавния имот са предоставени на частна фирма за дълг срещу собственост. В последствие те по различна процедура са пледирани като държавни и заменяни. Излизат различни подобни сделки при проверката, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считаме, че и двете страни не спазили законовите изисквания, поясни Лиляна Павлова.

#СГС #Царските конюшни #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници